top of page
  • Poza scriitoruluiAndrei

Clacă în Bucovina - Putna. Povestea se termină.

O nouă clacă a avut loc weekend-ul acesta la Putna, la Casa Aionițoaie, și ultima de fel înainte să fie inaugurată. Dar haideți să ne amintim despre acest proiect.


În anul 2011 Casa Aionițoaie a fost găsită de câțiva studenți de la Universitatea Stefan Cel Mare din Suceava în cadrul proiectului Salvează Satul Bucovinean - Adoptă o casă, iar proprietara a avut ca dorință ca această casă de devină un muzeu. Această dorință s-a pus în practică dadorită lui Pascal Garnier - Agence Tara Autentica din Putna, inițiatorul acestui proiect, deoarece el a inițiat acest proiect și a făcut demersurile ca această casă să fie salvată.

În anul 2018 a avut loc primul eveniment [puteți urmări articolul aici] în care casa a fost demontată, iar materialele salvate au fost mutate în noua locație. În anul 2019 a început reconstrucția casei [puteți urmări articolul aici]. Casa a fost reconstruită folosind materialele originale salvate, doar unele prea deteriorate fiind înlocuite cu materiale noi. În anii ce au urmat s-a uns casa cu lut, s-a vergelui, s-a văruit și vopsit, iar casa a prins din nou viață. [puteți urmări toate articolele aici]


Anul acesta a fost ultimul eveniment în care s-a făcut ultimele finisaje și s-a lutuit cerdacul casei. Iar pentru acest lucru voluntarii s-au strâns pentru a da o mână de ajutor.


S-a dat adunarea la ora 9 dimineața în curtea Casei Muzeu, unde Pascal a prezentat celor prezenți proiectul și atelierele la care se va lucra. Gustarea de dimineață a fost pe masă, uneltele de lucru pregătite, iar după ce fiecare a vizitat puțin zona, ne-am împărțit pe echipe și am început treaba.


Un prim atelier, și cel mai important, a fost la Casa Aionițoaie. Aici s-a făcut lutul, fiind amestecat cu fân și călcat în picioare, iar apoi lutul a fost transportat cu patașca în cerdac unde a fost întins pe jos.


Un alt atelier a fost la Casa Muzeu unde sa lucrat să se scoată o parte din mobila din Casa Muzeu pentru a fi curățată si a face loc la reparațiile ce se vor face în interior.


Ultimul atelier a fost să se repare părți din pereții interiori și din tavan al Caseu Muzeu. pentru asta s-a dat jos tencuiala, s-a înlocuit bucăți din bârne unde peretele a fost mai stricat, si apoi sa uns înapoi cu lut.


Bineînțeles că toată munca a fost răsplătită cu o masă copioasă și delicioasă oferite de gazde, unde fiecare voluntar s-a putut delecta cu platou tradițional, salată de vinete cu ceapă, salată de ciuperci, bruschete cu usturoi si pătrunjel, cornulețe și plăcinte, dar și cu răcoritoare, limonadă sau afinată.


La finalul zilei ne-am putut bucura de rezultate și de cele realizate și ne-am delectat din nou cu o gustare delicioasă. Și bineînțeles nu a putut lipsi poza de grup cu cei rămași până la urmă.


Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi fotografiile făcute la eveniment. Puteți urmări întreaga poveste a proiectului aici.

Vă invit totodată să urmăriți și celelalte articole ale mele.

Sper că v-au plăcut fotografiile mele de la eveniment.


Vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram.


Cu mare drag, Andrei!

487 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page