top of page
Poza scriitoruluiAndrei

Activitate de weekend | La pas pe traseul "Piatra Pinului"

În caz că nu știați, în localitatea Gura Humorului jud. Suceava a fost amenajat un traseu de drumeție montana în urmă cu doi ani, perfect pentru o ieșire relaxantă în natură. Tot ce ai nevoie este de să te echipezi cu energie, o mică gustare, apă, și bineînțeles un echipament adecvat pentru drumeție pe munte.


Sunt din Gura Humorului, și mie rușine să spun că după doi ani, abia acuma m-am hotărât să parcurg acest traseu montan. Am făcut-o cu câteva săptămâni în urmă, când încă era vară și era cald. Așa că ne-am pornit pe cărări, eu și iubita mea, încă de dimineața devreme când încă era răcoare. Ne-am luat rucsacii în spate și ne-am pornit să parcurgem traseul.


Traseul pornește din zona parcării, chiar de la intrare în parcare. Traseul are o durată de aproximativ o oră, poate chiar o oră jumate cu pauza din zona Piatra Pinului pe care am făcut-o, și are un grad mediu de dificultate.

Începutul traseului poate fi ușor identificat prin panoul de indicație și podețul de intrare în pădure.


Traseul este amenajat cu cărări prin pădure, cu scari și podețe și indicatoare de traseul, astfel încât îți este imposibil să te pierzi prin pădure.

Traseul duce prima dată la culmea Piatra Pinului, o zonă îți oferă o priveliște asupra Parcului Ariniș și a râului Moldova. Tot aici se află și stânca Piatra Pinului, unde dacă vrei poți șă îți scrijelești numele pe piatră. Aici am făcut prima pauză pentru a bea o gură de apă si pentru a admira priveliștea, și bineînțeles nu ne-am reținut din a ne face poze.


Am continuat apoi să urcăm pe traseul care șerpuiește prin pădure și duce până în vârful pârtiei. Pe cât urcam drumul a devenit tot mai abrupt, dar nu imposibil de parcurs, însă au fost și zone unde mergeam drept, sau chiar coboram. Am ajuns apoi într-un loc unde ne-am putut odihni pe o stâncă mai mare și să ne bucurăm de liniște și de păsărelele care cântau în pădure.


Imediat apoi a urmat o zonă foarte frumoasă unde am coborât pe niște scări ce șerpuiau printre copaci și stânci, am mai coborât puțin pe o potecă, iar mai apoi am început iar să urcăm, și am tot mers până am ieșit din pădure. Iar apoi a urmat o parte mai dificilă, probabil cea mai dificilă parte a traseului, unde am urcat de-a lungul pârtiei până în vârf unde se găsește un observator din care poți să admiri priveliștea din împrejurimi.


Observatorul este foarte înalt și îți permite să privești către întregul oraș, până spre Mănăstirea Humorului, sau Voroneț. În vârful observatorului se găsesc niște telescoape prin care poți privi îndeaproape în oraș, sau poți privi spre depărtare spre dealurile ce înconjoară orașul. Am fost încântat că mi-am putut vedea casa de acolo, dar și multe zone și obiective din oraș.


După ce ne-am odihnit o perioadă și am luat o gustare, am luat la pas pădurea din apropriere din vârful pârtiei, ne-am plimbat o vreme după care ne-am apucat să coborâm. Am luat-o la vale pe pârtie, nu o decizie tocmai ok, datorită faptului că pârtia e foarte abruptă și a fost dificil să coborâm. Asta a fost și pentru că nu reușisem să găsim locul de unde pornește și celălalt traseu, traseul "Piatra Șoimului", așa că pornisem coborârea pe pâtie.

Cu chiu cu vai, a fost și asta o plăcere, împingându-ne limitele la maxim, totodată având o satisfacție proprie supra faptului că noi eram pe munte la pas, în timp ce alții urcau sau coborau cu telescaunul.


Spun sincer că experiență a fost grozavă. Recomand oricui să facă câte o drumeție pe munte din când în când. Deși necesită efort, chiar mare în unele cazuri, și pare obositor, defapt această activitate te umple de energie, îți creează o bună stare de spirit și te scapă de orice stres. Este chiar o activitate relaxantă.

Noi ne-am bucurat pe deplin de această drumeție, am urcat pe cărări și poteci, am coborât văi, am mâncat zmeură ce creștea pe lângă traseu și ne-am bucurat de liniștea din pădure.

Cu siguranță vom repeta această experiență, iar următoarea dată vom urma celălalt traseu de drumeție ce pornește de lângă baza pârtiei, traseul "Piatra Șoimului", și vă voi povesti atunci cum va fi.


Până atunci vă recomand să faceți și voi o drumeție în natură!


Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi povestea mea despre drumeția montană. Vă invit totodată să urmăriți și celelalte articole ale mele.

Sper că v-au plăcut fotografiile mele de pe traseul "Piatra Pinului".

Vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram.



Cu mare drag, Andrei!

207 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page