Și bineînțeles, a venit și rândul "vedetei", să îi spun așa, este vorba de Praga, cea care a devenit și destinația noastră favorită. Este orașul de care ne-am îndrăgostit cel mai mult și la care cu drag ne-am întoarce oricând să îl revizităm, și cu siguranță vom plănui o revizitare a acestei frumoase capitale boeme.
Pot spune că ma impresionat în primul rând arhitectura acestui oraș, având o combinație între vechi și nou, între clădiri de epocă și clădiri moderne, străduțele mici și întortocheate care te fac să te pierzi de plăcere, istoria și legendele acestui oraș este un alt punct, dar și berea pentru care cehii sunt celebrii, și pot spune că nu au dat deloc greș la acest capitol, aici degustând (într-o cantitate mai mare ce e drept) una dintre cele mai bune beri băute.
Să vă zic câte ceva de Praga
Istoria orasului Praga se întinde pe o perioada de peste o mie de ani. Prima atestare documentară a orașului datează din anul 885, când a fost menționat în documente ca un oraș celtic. În secolul al IX-lea, Praga a devenit capitala regatului Boemiei, sub conducerea lui Bořivoj I.
În secolul al XII-lea, Praga a devenit un important centru comercial și cultural, fiind unul dintre cele mai importante orașe ale Imperiului Sfânt Roman. În această perioadă, orașul a fost marcat de construcții importante, cum ar fi Catedrala Sf. Vitus și Castelul Praga.
În secolul al XIV-lea, Praga a devenit capitala Imperiului Habsburgic și a rămas capitala regatului Boemiei până la sfârșitul Primului Razboi Mondial. În această perioadă, orașul a cunoscut o dezvoltare economică și culturală remarcabilă, fiind unul dintre cele mai importante centre culturale ale Europei.
În secolul al XX-lea, Praga a fost martora unor evenimente istorice importante, cum ar fi Revoluția de Catifea din 1989 și căderea comunismului în Europa Centrală și de Est. După căderea comunismului, Praga a devenit un important centru turistic și cultural, fiind vizitat anual de milioane de turiști din întreaga lume.
Astăzi, Praga este supranumită și "Orașul de aur", "Orașul celor 100 de turle" sau "Parisul Estului", este capitala dar și cel mai mare oraș al Republicii Cehe. Acesta este unul dintre cele mai mari orașe ale Europei Centrale și a servit drept capitală a regiunii istorice Boemia. Praga este un oraș de o frumusețe unică. Orașul este împărțit în două părți de râul Vltava. Cele două cartiere ale centrului istoric, Nove Mesto și Mala Strana, au o viață independentă. iar legătura lor este Podul Carol. Întregul oraș este străbătut de o atmosferă romantică și decadentă, cu legendele sale antice.
Praga găzduiește o multitudine de clădiri incredibile, structuri și monumente care se întind pe mai multe epoci. O bogăție de forme arhitecturale, de la romantic la gotic, prin renaștere și baroc la art nouveau, cubism și deconstrucționist, co-există într-o armonie neobișnuită. Capitala Cehiei a fost binecuvântată în sensul că majoritatea structurilor sale arhitecturale au supraviețuit după al Doilea Război Mondial. Nici regimul socialist, cu înclinație pentru arhitectura rece strict funcțională, nu a putut pune un amortizor pe strălucirea istorică din Praga.
Turul orașului Praga a început încă de dimineață, iar ca prim obiectiv de vizitat a fost Castelul Praga.
Castelul Praga
Este imposibil de ratat Castelul Praga, acesta fiind vizibil din orice colțal orașului. Castelul Praga este cel mai vast complex medieval, nu doar din Cehia, ci din întreaga lume. În acest castel au locuit regii Boemiei, împărații Romabi și președinții Cehoslovaciei și ai Republicii Cehia.
Castelul este amplasat în vârful unui deal destul de înalt, pe malul stâng al râului Vltava, care străbate Centrul Vechi al capitalei Cehe. Împrejurimile acestei zone medievale sunt cunoscute sub numele de Hradcany.
Castelul în sine este datat pentru prima dată în secolul al IX-lea, dar i s-au adus adăugiri cu diverse ocazii. Ca urmare, Castelul include mai multe stiluri arhitecturale diferite, incluzând un palat romantic construit în secolul al XII-lea și rezultatul unei acțiuni de reconstruire din secolul al XIV-lea, ce afișează un stil gotic. Castelul medieval este construit din argilă și pietre, și este completat cu un șanț tradițional. Castelul a trecut prin mai multe perioade de prosperitate, inclusiv perioada de domnie a împăratului Carol al IV-lea la mijlocul secolului al XIV-lea. La acel moment a devenit reședință regală și scaunul de domnie al Sfântului Imperiu Roman.
Castelul Praga ocupă o suprafață de aproape 70.000 de metri pătrați, intrând chiar și în cartea recordurilor, iar printre numeroasele clăidiri ce se află aici găsim și Catedrala Sfântului Vitus, ce se află în curtea principală a castelului.
Catedrala Sfântul Vitus
Catedrala romano-catolică Sfântul Vitus din Praga are denumirea în limba cehă Katedrála Svatého Víta. Aceasta se găsește în cadrul complexului castelului și este sediul arhiepiscopiei orașului Praga. În interiorul catedralei se găsesc mormintele regilor boemiei și împărați romani.
Catedrala Sfântul Vitus este un superb model de arhitectură gotică și, în același timp, este cea mai mare și mai importantă biserică din Cehia. Clădirea a fost ridicată pe locul unei capele romanesti din anul 925. Construcția s-a ridicat în anul 1344 la iniţiativa împăratului Carol al IV-lea, pe locul bazilicii romanice, ale cărei ziduri au fost parţial integrate în noua clădire, precum absida de sud, cu mormântul sfântului Venceslau.
Cel mai important arhitect care şi-s adus contribuţia la ridicarea catedralei a fost un francez, Matthias din Arras, care a proiectat o basilică cu trei nave. În timpul vieţii sale a reuşit să facă majoritatea detaliilor de pe laterala de est, cu arcade. Verticalitatea stilului târziu gotic francez, claritatea şi rigiditatea în respectarea proporţiilor îi fac vizibilă lucrarea până azi.
Schimbul de gardă
La ieșirea din curtea Castelului am avut norocul să prindem și schimbul de gardă, care a fost un spectacol minunat, cumarșul celor ce urmau să intre în gardă până la poarta castelului, și onorurile de schimb.
Mai departe, fiind ieșiți din castel, ne-am oprit pe un mic balcon de unde am putut admira pentru câteva minute orașul de la înălțime, iar apoi am coborât în vale pe niște străduțe mici, înguste, cu clădiri de-o arhitectură superbă, iar fiecare clădire având câte un blazon deasupra ușii, care în trecut făceau referire la oamenii care locuiesc acolo, sau cu ce se ocupai oamenii respectivi.
Drumul ne-a purtat în vale pe lângă Biserica Sfântul Nicolae, o biserică înaltă și faimoasă în stil baroc, construită în secolele XVII și XVIII, cu dom cu diametrul de 20 de metri, și până la Podul Carol, care a fost următorul nostru punct de vizitat.
Podul Carol
Podul Carol din Praga (Karluv Most) datează din secolul al XIII-lea și este cel mai important și mai popular obiectiv turistic din Praga. Podul Carol este construit în stil baroc și traversează râul Vltava, legând partea veche a orașului de regiunea Mala Strana.
În 1357 Regele Carol al IV-lea a ordonat construirea unui pod, iar cel însarcinat cu acest proiect a fost Peter Parler, care la acea vreme începuse sa lucreze și la Catedrala Sfantul Vitus. Parler a construit un pod de 502 metri puțin mai la nord de vechiul Pod Judith. Sprijinit de 16 bolte acest pod era suficient de lat pentru a permite trecerea a patru trasuri în același timp. Construcția podului a fost terminată în anul 1402. Pentru mai bine de trei secole podul avea să fie singura legătură permanentă între cele două maluri ale râului Vltava.
În primele secole acesta a fost numit Podul de Piatră, apoi Podul Praga, iar din anul 1870 este cunoscut ca Podul Carol.
Inițial Podul Carol nu era decorat în niciun fel, singura excepție fiind o cruce de lemn care a fost amplasată în centrul său. În secolul al XVII-lea, crucea a fost înlocuita cu un crucifix din bronz. Prima statuie, cea a Sfântului Ioan din Nepomuk, a fost adăugată in 1683. Statuia a devenit foarte populară și drept urmare înca douăzeci de alte statui au fost adăugate la începutul secolului al XVIII-lea. Apoi și mai multe statui au continuat să fie adăugate, cea mai recentă dintre ele fiind creată în 1938. Astăzi putem număra nu mai puțin de treizeci de statui care decorează Podul Carol din Praga.
Statuile în stil baroc care-l împodobesc sunt cele care au adus faima acestui pod. Multe dintre statuile originale au fost înlocuite cu replici din cauza faptului că originalele au fost afectate de intemperii sau chiar au fost luate de ape într-unele dintre desele rânduri când râul Vltava și-a ieșit din matcă. Originalele sunt acum expuse în Lapidarium, un muzeu aflat la Centrul de Expoziții din Praga.
Nu toate statuile sunt de cea mai înalta calitate artistică însa sunt câteva dintre ele care sunt adevărate capodopere, în special acelea create de artiștii boemieni Ferdinand Brokoff și Matthias Braun.
Statuia de bronz a sfântului Ioan din Nepomuk a fost creată în 1683 de Matthias Rauchmuller și Jan Brokoff. A fost prima statuie de pe pod și este usor de înteles de ce a fost amplasata pe Podul Carol. În anul 1393, arhiepiscopul Ioan din Nepomuk a fost torturat până la moarte pentru ca apoi trupul să-i fie aruncat de pe Podul Carol. Basoreliefuri de la baza statuii înfățișează acest moment. Se spune că atingerea basoreliefurilor aduce noroc și chiar îndeplinește o dorință care să fie nematerială.
Una dintre operele de artă cele mai apreciate de pe pod este sculptura Sfintei Lutgarda, creată în 1710 de Matthias Braun. Aceasta o înfățișează pe călugărița oarbă de origine flamandă, Lutgarda care-l vede pe Isus crucificat într-una din viziunile sale.
În apropiere de Turnurile Podului de lângă Mala Strana se găsesc două sculpturi create de Ferdinand Brokoff în 1714. Una înfățișează trei sfinți: pe Sfântul Ioan din Mata, pe Sfîntul Felix din Valois și Sfîntul Ivan. Aceștia sunt fondatorii ordinului Trinitarian. În partea opusă se găsește statuia Sfântului Vitus. Piciorul său este lins de un leu care ar fi trebuit să-l sfâșâie în arenă.
De aici ne-am continuat plimbarea pe străduțele mici și înguste admirând arhitectura clădirilor până în Piața Veche a orașului, unde obiectul de vizitat a fost Ceasul Astronomic, iar apoi am avut puțin timp liber.
Ceasul Astronomic
În limba cehă acesta poartă denumirea de staroměstský orloj. Este vorba despre un ceas din epoca medievală, amplasat pe zidul sudic a Primăriei din centrul istoric din Praga. Acesta are trei componente:
Cadranul Astronomic - care reprezintă poziția soarelui și lunii pe cer, precum și câteva detalii astronomice;
Drumul Apostolilor - care arată din oră în oră figurile apostolilor și a altor personaje;
Cadranul cu medalioane - care indică lunile.
Cest ceas a fost realizat în anul 1410 și pe parcursul timpului a fost un important simbol al orașului. Potrivit legendei, artistul ceasornicar Master Hanus a fost orbit de Consiliul Municipal, astfel încât să nu-și poate reproduce opera în altă parte, toate acestea după ce a refăcut ceasul. În urma acestui fapt, acesta s-a aruncat peste mecanismul ceasului și a murit pe loc. Așadar, ceasul astronomic nu a mai funcționat timp de secole.
Figurile alegorice
Ceasul Astronomic din Praga este decorat în partea sa superioară de patru figuri alegorice reprezentând, în ordine și de la stânga la dreapta, următoarele:
Vanitatea, ținând în mână o oglindă;
Zgârcenia, reprezentată printr-un comerciant evreu (ce a fost reprezentat în mod voit având nasul încovoiat) ce-și ține punga în mână;
Moartea, un schelet ce anunță orele trăgând un clopot și ținând în mâna stângă o clepsidră;
Invidia (sau dorința de acaparare a bunurilor străine) reprezentată sub forma unui prinț turc cu o mandolină.
Totodată, aici am prins și un mic spectacol al Ceasului Astronomic, prin "Defilarea Apostolilor", un spectacol orar al figurilor apostolilor și a altor sculpturi în mișcare, la care s-au strâns nenumărați oameni.
Mai departe ne-am continuat plimbarea spre următoarea activitate, și anume spre un debarcader, pentru că urma să facem o plimbare cu vaporul pe râul Vltava.
Croazieră pe râul Vltava
Ajunși în zona debarcaderului, ne-am îmbarcat într-o frumoasă barcă și am pornit într-o mică croazieră de-a lungul râului Vltava.
Prima dată am luat-o spre nord admirând frumoasele locații de-a lungul malului, dar ne-a și oferit timp să luăm prânzul acolo pe barcă, un prânz tip bufet delicios, și desigur că am profitat de acest prilej de a gusta și o bere locală bună.
După o bucată de vreme ne-am întors și am luat-o pe râu la vale. Am urcat pe terasa bărcii de unde am putut admira clădirile importante înșirate de-a lungul râului, iar unele revăzându-le dintr-o altă perspectivă, cum ar fi Catedrala Sfântului Vitus, care deși eram la distanță mare de aceasta, se vedea tronând pe dealul cel înalt din Praga. Plimbarea a fost acompaniată și de explicațiile și poveștile ghidului despre clădirile și monumentele pe care le vedeam, dar și unele legende.
Plimbarea cu barca ne-a dus până după Podul Carol, de data aceasta văzândul de jos, chiar trecând pe sub el, iar în acel moment chiar am aruncat un bănuț și mi-am pus o dorință.
Cină cehească
Ultima activitate despre care vă povestesc din Praga a fost o cină tradițională cehească la care am participat cu ocazia acestei excursii.
Aceasta s-a petrecut la un restaurant tradițional, nu departe de hotelul la care am fost cazați, și am fost întâmpinați cu veselie, muzică tradițională cehă, mâncare bună, și bineînțeles, bere locală, care a fost cea mai bună.
Aceasta a fost aventura noastră în Praga, un oraș în care ne-am promis că o ne întoarcem mai devreme sau mai târziu, pentru că merită explorat și mai mult.
Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi fotografiile făcute în excursie, și vă învit să urmăriți și celelalte părți ale poveștii "Capitale Imperiale".
Vă invit totodată să urmăriți și celelalte articole ale mele.
Commenti