top of page
Poza scriitoruluiAndrei

Excursie "Capitale Imperiale" - Karlovy Vary

Cea de-a doua destinație din Cehia despre care vă voi vorbi este orașul Karlovy Vary, un oraș stațiune balneară la mare căutare din nord vestul Cehiei, ce ma impresionat enorm cu arhitectură clădirilor.


Numele acestui oraș vine de la regele Boemiei, Charles IV, care a fondat orașul în anul 1370. Orașul este renumit pentru izvoarele sale cu apă terminală, dar și pentru arhitectură sa plină de culoare, iar în trecut a fost o destinație preferată chiar și pentru țarul Petru cel Mare, împăratul Franz Josef I, Beethoven, Wagner, Tolstoi, și Marx. Astfel, orașul Karlovy Vary a devenit în secolul al XIX-lea o destinație turistică populară, cunoscută mai ales pentru faptul că aici veneau celebrități internaționale pentru tratament balnear.

După al Doilea Război Mondial, populația germană a fost îndepărtată și orașul a fost populat în mare parte cu coloniști cehi. În momentul de față în oraș se vorbește limba cehă, dar semnele culturii germane sunt încă foarte evidente.

În Karlovy Vary obiectivele principale de vizitat sunt bineînțeles colonadele, care sunt așezate în jurul râului Tepla. Fiecare colonadă găzduiește catevun izvor termal, iar in total sunt 12 astfel de izvoare. Fiecare din cele 12 izvoare termale au proprietăți unice de vindecare, iar datorită acestora stațiunea este atât de vestită.

Arhitectura din Karlovy Vary este una deosebită. Clădirile originare datează din epica renașterii, dar regăsim și clădiri din "Epoca de Aur" a stațiunii, în stil romantic și gotic. Cea mai veche construcție e Turnul Castelului, clădit pe structura conacului vânătoare, construit din ordinul împăratului Carol.

Karlovy Vary este un oraș unde frumusețea naturii și luxul balnear se împletesc armonic.

Astăzi, Karlovy Vary este cunoscută ca fiind cea mai veche, cea mai importantă și elegantă stațiune balneară din Cehia. Turiștii nu sunt atrași doar de frumusețea și opulența orașului, dar și pentru calitățile terapeutice ale izvoarelor termale benefice pentru tratarea multor afectiuni.


Vizitarea orașului Karlovy Vary am făcut-o la pas, de-a lungul râului Tepla, până sus în deal la hotelul Grandhotel Pupp și înapoi în centru, de unde am urmărit de-a lungul traseului, de-o parte și de alta a râului, frumoasele clădiri ce aveau o arhitectură superbă, iar pe traseu am aflat și diverse povești ale orașului, dar am vizitat și câteva colonade de ape termale mai importante.


Elisabeth Spa din Karlovy Vary

În mijlocul orașului, în Parcul Smetana, se află o clădire frumoasă în fața unei fântâni impresionante. Această clădire găzduiește Elisabeth Spa, fondată în 1906, unul dintre cele mai tradiționale centre balneare din oraș. Elegantul Elizabeth Spa este una dintre cele mai atractive clădiri ale metropolei balneare. Puteți vedea că seamănă mai degrabă cu un castel decât cu o clădire obișnuită de spa.

Până în prezent, centrul spa este una dintre cele mai mari facilități spa din Republica Cehă. Centrul spa a fost numit în onoarea împărătesei Elisabeta – care este de fapt mult mai cunoscută sub numele de Sissi, soția lui Franz Joseph I. Însuși împăratul a fost unul dintre cei mai importanți vizitatori ai stațiunii balneare.


Oficiul Poștal din Karlovy Vary

Probabil cea mai frumoasă clădire poștală pe care am văzut-o vreodată, o arhitectură de-a dreptul impresionantă. Principalul Oficiu Poștal din momentul înființării era una dintre cele mai moderne operațiuni poștale din monarhia austro-ungare.

Partea din față a clădirii Oficiului Poștal Principal este decorată cu patru sculpturi alegorice care reprezintă cei patru piloni importanți ai comunicației la acea vreme: telegraful, transportul feroviar, transportul maritim și poșta.


Hotel Pavlov

Hotelul Pavlov este un mic castel romantic situat în centrul staţiunii balneare Karlovy Vary. Oferă proceduri balneare profesionale, printre care diverse terapii cu apă, acupunctură, masaje şi o saună.


Colonada Parcului din Karlovy Vary

Colodana Parcului are 3 izvoare termale: Izvorul Șarpelui, cu apa de 30°C, Izvorul Parcului, cu apa de 47,4°C și Izvorul Libertății, cu apa de 60°C. Astfel, Colonada Parcului avea bolți și coloane din fontă în momentul în care a fost construită de arhitecții vienezi în anul 1880, și făcea parte dintr-un complex. Parcul din jur explodează pe perioada verii în zeci de culori florale. Colonada Parcului este fosta esplanadă a pavilionului Blanensky, care a fost demolată în anul 1960.


Colonada Morii din Karlovy Vary

Când am ajuns la aceste colonade m-am simțit ca într-un oraș sau o cetate romană din antichitate. Colonada Morii a fost construită în stil neo-renascentist între anii 1871 - 1881 de către arhitectul Josef Zitek și are 132 de metri lungine, 13 metri lățime și 124 de coloane. Iar balustrada terasei, situată deasupra, este ornată cu 12 statui alegorice din gresie, care reprezintă lunile anului.

Colonada Morii cuprinde cinci izvoare: Izvorul Stâncii cu apa de 53°C, Izvorul Libuse cu apa de 62°C, Izvorul Prințului Vaclav I cu apa de 65°C, Izvorul Prințului Vaclav II cu apa de 58°C, Izvorul Morii cu apa de 56°C și Izvorul Rusalka cu apa de 60°C.


Colonada Pieței din Karlovy Vary

Colonada Pieței este o structură din lemn realizată în anul 1883, care adăpostește două izvoare: Izvorul Pieței, cu apa de 62°C și Izvorul Carol IV, cu apa de 64°C.

Colonada Pieșei a fost realizată de arhitecți vienezi, care au hotărât acoperirea provizorie a Izvorului lui Carol al IV-lea până la vremea când un edificiu solid avea să o înlocuiască.dar, până în prezent, colonadele au rămas neschimbate, urmând ca municipalitatea să le renovezedupă ce 100 de ani au trecut peste ele. În interiorul colonadei, un relief înfățișează scene din povestea înfățișării stațiunii.

Colonada este superbă, dintr-un lemn alb, în interior fiind plasate statuete cu păsări ce par reale și te aștepți să își ia zborul când te apropii de ele.


Colonada Izvoarelor Fierbinți din Karlovy Vary

Colonada izvoarelor Fierbinți este cea mai modernă colonadă dintre toate și conține în interior un gheizer natural cu apă fierbinte, la 72°C, ce ajunge la o înălțime de aproximativ 12 metri.


Iar la final am luat o pauză la o terasă unde am luat prânzul, și am savurat un buger delicios și bineînțeles o halbă de bere locală. Iar ca desert am luat o napolitană tradițional locală foarte delicioasă.


Ca turist poți încerca izvoarele, fiind amenajate locuri distincte pentru asta. Dar cel mai indicat ar fi totuși să aveți un aviz de la medicul tău și să cunoști ceea ce ai nevoie pentru sănătatea ta.


Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi fotografiile făcute în excursie, și vă învit să urmăriți și celelalte părți ale poveștii "Capitale Imperiale".

Vă invit totodată să urmăriți și celelalte articole ale mele.


Vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram.


Cu mare drag, Andrei!

145 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page