top of page
  • Poza scriitoruluiAndrei

Excursie "Capitale Imperiale" - Budapesta

Am ajuns și la finalul acestei călătorii, la ultimul articol din această serie "Capitale Imperiale", iar ultima destiație despre care vă voi povesti este Budapesta. Am lăsat la urmă acest oraș minunat deoarece a fost prima, dar și ultima destinație pe care am vizitat-o.

Budapesta, fiind în primul rând prima destinație a excursiei noastre, aceasta a însemnat și începutul aventurii noastre, care a început încă cu făcutul bagajelor, sau chiar rezervarea la agenție, dar n-am să încep chiar așa de la început.

Călătoria spre Budapesta a fost una destul de lungă, plecând noaptea din București și ajungând abia după-amiază. Și am să vă zic câte ceva despre Budapesta.


Ajunși în cele din urmă în Budapesta, ne-am cazat, ne-am odihnit o oră iar apoi am luat-o la pa prin oraș. Noi am vrut în primul rând să dăm o fugă la New York Caffee, o cafenea, probabil cea mai celebră și elegantă din Europa, dar din păcate nu ne-a permis timpul pentru așa, așa că doar am făcut o scurtă plimbare prin apropierea orașului, iar mai apoi ne-am adunat pentru prima activitate a excursiei, și anume Cina Tradițională Ungurească.


Cina Tradițională Ungurească

Aceasta a avut loc într-o cramă din oraș, de partea cealaltă de Dunăre față de unde am fost cazați, așa că am avut prilejul de a face și o mică vizită a orașului cu autocarul. Ajunși acolo, am fost întâmpinați de cel care deținea crama, dar și de un alai muzical la intrare.

Locația se cheamă Záborszky Pince, ceea ce poate fi tradus în Pivnița Záborszky, aceasta se află la câtiva metrii de malul dunării și practic este o pivniță, sau mai bine zis un labirint unde sunt expuse diferite soiuri de vinuri, dar și un muzeu în toată regula cu diverse exponate, dar și o expoziție de meșteșugari, ciopliți din lemn, care par cât se poate de reali.

Vestita crama Záborszky este o parte al unei pivnițe lungi care se întinde în inima dealului din această regiune, o mică parte ce alcătuiește cel mai mare labirint de pivnițe din Ungaria ce măsoară peste 88 km lungime.

Restaurantul poartă înfățișarea unei crame adevarate de vinuri, fiind un restaurant vechi de un secol.

Aici ni s-a explicat istoria acestui loc și am putu vizita toate încăperile labirintului ce duceau într-un final în restaurant, unde am luat cina. Aici a fost un adevărat spectacol, de dans și muzică tradițională, iar mâncarea a fost un deliciu.

Meniul a conținut:

Felul I. Supa "Haiducilor" sau supa gulaș (o supă tradițională ungurească).

Felul II. Platou „Eszéky”, pe un platou au fost servite 3 feluri de preparate din carne, garnitură de cuș-cuș și murături.

Felul III. Găluște "Somlói", un desert tradițional.


Tur de oraș

Turul cu autocarul a început încă de dimineață. Am plecat de la hotel și am pornit într-o plimbare prin oraș împreună cu un ghid local care ne-a prezentat câte ceva despre oraș.


Câteva cuvinte despre Budapesta

La fel ca multe alte mari orașe ce s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, în jurul unor cursuri de apă importante, Budapesta este și ea o capitală importantă, separată în două părți distincte - Buda și Pesta - dispuse pe părțile opuse ale Dunării. Buda se ridică în partea de vest, răspândită pe colinele și parcurile verzi. Pesta, în schimb, se găsește pe malul estic al fluviului și este dispusă în cercuri concentrice, fiecare dintre acestea definindu-și clar teritoriul, până la momentul în care orașul a suferit o nouă extindere. Inelul interior marchează centrul orașului sau Belvaros, loc ce constituie sufletul comunității.

Budapesta este capitala supranumită și „Perla Dunării" sau „Parisul Estului", a avut o istorie tumultuoasă împărțit între Orient și Occident, printre amintiri din vremea marelui Imperiu Habsburgic, moștenirea opresiunii comuniste și contradicțiile noii Ungarii.

Considerată și acum una dintre cele mai frumoase capitale europene, Budapesta se găsește în centrul de greutate al vechiului continent. Astfel, se spune că, pentru cei care doresc să facă un tur complet al Europei, va fi fără îndoială un punct obloigatoriu de oprire. Totuși, vremurile sale de glorie sunt de mult apuse. De la perioada în care strălucea pe harta continentului, alături de Viena, ca un simbol puternic al Imperiului Habsburgic, au trecut 50 de ani de distrugere comunistă, iar multe dintre clădirile sale excepționale au cunoscut buldozerele neiertătoare.

Cu toate acestea, Budapesta a păstrat câteva structuri atractive, începând de la Podul cu Lanțuri Szechenyi, capodopera englezului William Tierney Clark, până la uimitorul district al castelelor, opera, Bazilica Sfântul Ștefan sau Casa Parlamentului. Podul în sine minunăție arhitecturală de la mijlocul secolului al XIX-lea, a devenit faimos pentru că traversarea sa presupune o taxă chiar și din partea nobilimii, la vremea la care a fost construit. Districtul castelelor din Buda cuprinde un palat, structura măreață a Bisericii Matyas, câteva conace pe stil vechi și un număr de piațete fermecătoare. Bazilica simbol al orașului, dedicată Sfântului Ștefan a avut nevoie de 50 de ani pentru a fi construită.

Astăzi, Budapesta este un mixt de stiluri arhitectonice, de la Art Nouveau la Baroc sau Neoclasic. Străzile sale pestrițe, răbufnind de zgomotul scos de roțile de fier ale tramvaielor, ca în multe dintre capitalele est-europene, cuprind totuși o multitudine de atracții turistice de referință, încununate, parcă, de cele câteva poduri absolut impresionante ce traversează Dunărea. Orașul Budapesta a reușit să captiveze atenția turiștilor prin istorie, artă, arhitectură și gastronomie.


Pe lângă turul cu autocarul a fost un moment în care am coborât și am vizitat și două obiective la pas, acestea fiind:


Piața Eroilor

Piața Eroilor, denumită în maghiară Hosok Tere, a fost construită în memoria eroilor și marilor lideri din istoria Ungariei.

În centrul pieței se află Monumentul Millenium, ce a fost construit la comemorarea a 1000 de ani de la cucerirea maghiară, având în vârf statuia Sfântului Arhanghel Gavril, iar pe margini au fost construite două coloane în formă de semicerc, care semnifică pacea și războiul, munca și bunăstrarea, cunoștința și gloria.

La baza colonadei se află Monumentul Eroilor Neamului, cunoscut și sub numele de Mormântul Soldaților Necunoscuți, fiind un omagiu adus eroilor fără nume din răboaiele Ungariei. Laturile Pieței Eroilor sunt decorate cu stratui de regi, guvernatori și personaje celebre din istoria Ungariei. La picioarele fiecărei statui există o mică placă ce descrie cel mai important moment din viața personalității respective.


Castelul Vajdahunyad

Castelul Vajdahunyad este un castel situat în Parcul Orașului din sectorul XIV al Budapestei. El a fost construit între anii 1896 și 1908 ca parte a Expoziției Milenare, prin care s-au sărbătorit 1000 de ani de la Așezarea maghiarilor în Bazinul Panonic în anul 896.

Ansamblul din Parcul Orașului a fost proiectat de Ignác Alpár și este format dintr-o serie de pavilioane construite în stiluri arhitecturale diferite: romanic, gotic, renascentist și baroc; pavilioanele componente ale ansamblului sunt copii ale mai multor clădiri emblematice din diferite părți ale Regatului medieval al Ungariei. Castelul Vajdahunyad este o copie a Castelului Huniazilor din Transilvania. Inițial a fost făcut din carton și lemn, dar a devenit foarte popular și a fost reconstruit în sti neogotic din piatră și cărămidă. Astăzi el adăpostește Muzeul agricol.


Mai departe ne-am continuat vizitarea orașului cu autocarul, iar mai apoi ne-am continuat excursia spre următoarea destinație. Însă la finalul excursiei ne-am întors înapoi în Budapesta pentru o ultimă activitate, și anume Croaziera de pe Dunăre.


Croazieră pe Dunăre

Aici ne-a așteptat un frumos feribot la apus de soare, și după ce ne-am îmbarcat am luat loc la masă și am avut parte de o cină delicioasă la bordul feribotului în timp ce acesta naviga în lumina apusului pe fluviul Dunăre. Iar după ce cina a fost gata ne-am urcat pe terasa feribotuului de unde am putut admira peisajul și superbele clădiri luminate și înșirate de-a lungul Dunării, de-o parte și de alta, dar și podurile pe sub care treceam: Citadella, Hala Comercială Mare, Castelul Buda, Bastionul Pescarilor din Budapesta, Parlamentul Ungar, Podul Petőfi, Podul Elisabeta, Podul cu lanțuri, Podul Margareta.


Aceasta a fost și finalul aventurii noastre în excursia "Capitale Imperiale". A fost frumos și am cunoscut locuri și lucruri fenomenale, și cu siguranță vom repeta o asemenea experiență, și vă recomand și vouă o asemenea excursie.



Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi fotografiile făcute în excursie, și vă învit să urmăriți și celelalte părți ale poveștii "Capitale Imperiale".

Vă invit totodată să urmăriți și celelalte articole ale mele.


Vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram.


Cu mare drag, Andrei!


305 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page