top of page
  • Poza scriitoruluiAndrei

Excursie "Capitale Imperiale" - Dresda

De data aceasta vreau să vă vorbesc despre Dresda, o altă destinație a frumoasei excursii "Capitale imperiale" în care am fost vara aceasta.


Dresda, una din "Capitalele Imperiale" ale excursiei, este numit și orașul renăscut din cenușă, este un oraș german situat aproape de granița cu Republica Cehă și este astăzi unul dintre cele mai vizitate orașe din Germania. Supranumit și “Florența de pe Elba”, Dresda a fost încă din secolul 17 un oraș al renașterii culturale, un loc boem, perfect pentru visare și dezvoltare a creativității. Dresda mai severște drept capitală a landului federal Saxonia. Orașul are o lungă istorie drept capitală și reședință regală pentru electori și regi ai Saxoniei, ce au ajutat la crearea splendorii artistice și culturale a orașului.

Din păcate, centrul istoric al orașului Dresda a fost distrus în proporție de 75% de către bombardamentele masive ce au avut loc în 1945. Acesta a fost și momentul care a marcat pentru totdeauna istoria orașului, în noaptea de 13 spre 14 februarie 1945. Deși soarta celui de al doilea război mondial era deja tranșată, aliații lansau atunci cel mai devastator raid aerian asupra teritoriului german. În doar 3 ore, tot ce s-a clădit timp de câteva secole a fost pus la pământ. Se aproximează că 25.000 de civili au pierit tot atunci, în controversata operațiune militară. Frumusețea de odinoară clădită de domnii Saxoniei a fost redusă la un morman de cărămizi arse, cenușă și moarte. Se spune că fllăcările care au cuprins orașul erau vizibile de la peste 300 km depărtare.

Astăzi orașul Dresda este un oraș renăscut din cenușă. Dresda este mai mult decât un oraș, este o stare, este viață recreată din cenușă. Dresda nu își uită și nu își ascunde trecutul dureros, ci îl ia, cărămidă cu cărămidă, și îl transformă în prezent glorios.


Zona vizitată este chiar zona care ne arată istoria acestui oraș, iar turul pietonal a pornit din zona Pieței Teatrului, Theaterplatz, și ne-a dus printre clăriri istorice care au fost reconstruite în așa fel să mențină aspectul trecutului, iar după ce turul pietonal s-a terminat, am avut timp de plimbări individuale, dar și de cumpărat suveniruri.


Opera de Stat Semper din Dresda

Opera Semper, numită și Semperoper, este situată în Piața Teatrului, Theaterplatz, din orașul Dresda și este una dintre cele mai binecunoscute și mai populare săli de spectacole din Germania. Această clădire magnifică a cunoscut premierele operelor Rienzi, Der Fliegende Hottander și Tannhauser de Richard Wagner, ca și Satome, Elektra și Der Rosenkavalier de Richard Strauss.

Arhitectul local Gottfried Semper a construit-o între anii 1838 - 1841 în stil renascentist italian, dar apoi a văzut-o distrusă de un incediu cauzat de un lampas neglijent.

Semper a fost nevoit să fugă din Dresda după ce participase la o revoltă democratică, așa că fiul său Manfred s-a ocupat de reclădirea operei în stilul neorenascentist care se vede în prezent.

Chiar și versiunea lui Manfred a trebuit însă reconstruită după devastatorul raid de bombardament din februarie 1945. La a 40-a aniversare a acelui raid - 13 februarie 1945 - Semperoper s-a redeschis cu Der Freischutz de Cari Maria von Weber, alt artist care a contribuit din plin pentru ca Dresda să devină un centru important al muzicii și culturii în Germania.


Palatul Zwinger din Dresda

Palatul Zwinger este o construcție în stil baroc din Dresda. Palatul care are o colecție prețioasă de obiecte de artă, este amplasat între "Opera de Stat Dresda" (Semperoper) și "Piața Poștei", în apropiere fiind teatrul "Staatsschauspiel Dresden", "Palatul Taschenberg" și "Piața Teatrului". Denumirea de Zwinger (țarc), au dat-o locuitorii orașului ca să ironizeze spațiul redus al zidurilor care înconjurau palatul.

Palatul Zwinger a fost construit între anii 1710 – 1728, fiind opera arhitectului Matthäus Daniel Pöppelmann în colaborare cu sculptorul Permoser, și reprezintă exemplul cel mai bun de arhitectură barocă din Germania. Inițial construit pentru a deservi o orangerie, utilizat apoi pentru a găzdui festivitățile de la curtea regală, a fost folosit pentru diverse expoziții de artă, iar în prezent găzduieste un complex muzeal, renumit pentru Colecția de Porțelan din Dresda, instrumentele științifice expuse în Cabinetul Regal de Fizică și Matematică și impresionanta colecție de picturi găzduită de Galeria de Artă Veche.

Palatul Zwinger se remarcă și prin fântânile sale opulente precum și prin statuetele mitologice feminine. Printre cele mai căutate obiective turistice de aici se mai numără și Muzeul Zoologic și Muzeul de Istorie, ultimul ce prezintă o colecție impresionantă de arme din secolele XV – XVIII.

În prezent curtea interioară a palatului este în stadiu de restaurare.


Statuia lui Frederic Augustus I

Frederic Augustus I a fost rege al Saxoniei (1805–1827) din Casa de Wettin. De asemenea a fost Elector de Saxonia (1763–1806) sub numele Frederic Augustus al III-lea și Duce de Varșovia (1807–1813) sub numele Frederic Augustus I.

A fost al doilea fiu (însă primul fiu supraviețuitor) al lui Frederic Christian, Elector de Saxonia și a soției acestuia, Maria Antonia de Bavaria. Pentru că el era minor în momentul decesului tatălui său în 1763, mama sa a servit ca regent până în 1768. Unchiul său, Prințul Franz Xavier, a funcționat în calitate de reprezentant al său.


Terasa Brühl din Dresda

Terasa Brühl, sau Brühlsche, este unul dintre cele mai populare locuri din Dresda. Aceasta este cunoscută și sub numele de "Balconul Europei" și este situat pe locul vechilor cetăți din localitate. Brühlsche Terrasse a fost construită in anul 1738 ca o grădină privată, deschisă apoi publicului larg in anul 1814. Ca un aspect inedit, aici se pot admira sculpturile de pe scară înfățițând, în imaginația artistului, dimineața, după-amiaza și seara, iar din structura originală puteți vedea Fântâna Dolphin ce datează din anul 1749.

Sub Terasa Brühl’s se află vechea Cetate Dresda, aceasta fiind și una dintre cele mai vechi structuri renascentiste ale orașului și tot aici veți vedea și poarta Brick, veche de 400 de ani, dar și relicvele sistemelor de apărare medievale, podul vechi și cazematele. Dacă ați ajuns până aici, nu omiteți Colegiul de Artă, construit in anul 1894 și Monumentul Moritz – cel mai vechi monument din Dresda, construit în anul 1553. Faceți-vă timp și zăboviți câteva clipe pe Brühlsche Terrasse – priveliștile care vi se vor dezvălui sunt încântătoare.


Biserica Maicii Domnului din Dresda

Frauenkirche (Biserica Maicii Domnului) a fost terminată în anul 1743 și este una dintre capodoperele barocului religios. Cupola uriașă amplasată pe o bază pătrată mai mică, cunoscută drept Clopotul de Piatră, a fost inspirația lui George Bahr, care a conceput biserica ca și cum ar fi dintr-o singură piatră de sus până jos. Pe 15 februarie 1945, la 2 zile de la bombardamentul masiv suferit de oraș, structura carbonizată a magnificului Clopot de Piatră s-a prăbușit. Pentru următoarele cinci decenii rămășițele bisericii au rămas ca memorial zguduitor al ororilor războiului. Înr-o acțiune șocantă pentru autoritățile est-germane, care organizau toate demonstrațiile publice, un grup de tineri s-a reunit în mod spontan aici pe 13 februarie 1982 pentru un priveghi cu lumânări pentru pace.

Abia după reunificarea Germaniei, Dresda a început să plănuiască serios reconstrucția bisericii. La începutul anilor '90, o inițiativă a cetățenilor, căreia i s-a alăturat Biserica Luterană a Saxoniei și orașului Dresda, a decis reconstruirea bisericii folosind pietrele originale. Banii de donație pentru reconstrucția bisericii au început să sosească din toate colțurile lumii, inclusiv din Marea Britanie, cea care a condus raidurile de bombardamente în această zonă a Germaniei, iar munca a început imediat. Dărămăturile au fost îndepărtate și au fost catalogate forma și dimensiunile fiecărei pietre. Tehnologia imagisticii pe calculator a ajutat la plasarea fiecărei pietre recuperate în locul ei original.

Faima sa a atras atenția în toată lumea, fiind deja vizitată de milioane de turiști, impresionând atât prin arhitectura sa în stil baroc precum și prin decorurile interioare.


Statuia lui Martin Luther King

În fața Bisericii Maicii Domnului a fost postată statuia din bronz a lui Martin Luther King, reformator și teolog (1885), care care a supraviețuit bombardamentelor și a fost restaurată ulterior.


Pictura Murală Fürstenzug din Dresda

Fürstenzug este o pictură murală mare, pictată inițial între anii 1871 și 1876 pentru a sărbători aniversarea a 800 de ani a dinastiei Wettin, familie ce guverna Saxonia. Între anii 1904 și 1907 pictura a fost înlocuită de porțelan și gresie. Având o lungime de 102 metrii, aceasta este cunoscută drept cea mai mare operă de artă de porțelan din lume. Fürstenzug înfățișează peste opt sute de ani de istorie (1127 și 1904) a casei regale Saxone, prin imaginile a 35 de prinți, regi și duci călare, aflându-se pe exteriorul unuia dintre zidurile curții interioare a Palatuui Regal din Dresda.

Singurii care lipsesc din această magnifică imagine de porțelan sunt Heinrich von Eilenburg I (1089), și ultimul rege al Saxoniei, Frederick Augustus III, care a domnit între 1904 - 1918. Tot în această imagine de porțelan veți vedea prezența a 59 de oameni de știință, artizani, meșteșugari, copii și fermieri. Cei 35 de nobili, sunt indicate călare în timp ce soldații și alte persoane ce le însoțesc sunt înfățișați pe jos. Numele fiecărui conducător este înscris sub imaginea sa.


Catedrala Sfânta Treime din Dresda

Catedrala Sfânta Treime, denumită și Katholische Hofkirche, este catedrala Diecezei de Dresda din Germania. Lăcașul este situat în orașul vechi al Dresdei și a fost construit de arhitectul Gaetano Chiaveri între 1739 și 1755.

Regele August al II-lea cel Puternic, purtând puțin interes credinței catolice, după ce se convertise la catolicism în 1697 pentru a putea deveni rege al Poloniei, asculta liturghia într-o modestă capelă din castelul de rezidență din Dresda, apoi, începând din 1707 în opera goală din apropierea castelului. Când populația lutherană din oraș a fost pe punctul de a construi Biserica Maica Domnului (Frauenkirche), edificiul sacru protestant cel mai important din Europa, regele August al III-lea al Poloniei a văzut necesitatea de a-i construi o pereche catolică.

În exterior, 78 de statui ale unor sfinți decorează balustrada care înconjoară nava, iar pe turn se află patru statui alegorice ale celor trei virtuți teologice, adică ale Credinței, Carității și Speranței, precum și cea a Justiției, care au fost realizate de sculptorul italian Lorenzo Mattielli.

Amenajarea interioară este bogat decorată. Se pot admira o orgă fabricată de Johann Gottfried Silbermann, un amvon rococo de sculptorul Balthasar Permoser și picturi de Raphael Mengs. În criptă sunt păstrate sarcofage ale mai multor regi ai Saxoniei, precum și inima regelui August al II-lea al Poloniei, al cărui corp se odihnește în Catedrala din Cracovia.

O Pietà din porțelan de Meissen, operă a lui Friedrich Press, datând din 1973, se găsește în capela laterală dedicată „victimelor din 13 februarie 1945 și oricărei violențe nedrepte”.



Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi fotografiile făcute în excursie, și vă învit să urmăriți și celelalte părți ale poveștii "Capitale Imperiale".

Vă invit totodată să urmăriți și celelalte articole ale mele.


Vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram.


Cu mare drag, Andrei!









163 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page