top of page
Poza scriitoruluiAndrei

Excursie "Capitale Imperiale" - Bratislava

O altă destinație a excursiei "Capitale Imperiale" a fost Bratislava, și a fost și cea de-a doua destinație a noastră. După vizitarea Budapestei, despre care puteți citi aici, am pornit la drum spre capitala Slovaciei, Bratislava, și pot spune că a fost surprinzător de frumoasă.


Câteva lucruri despre Bratislava

Bratislava este capitala şi în acelaşi timp cel mai important oraş de pe teritoriul Slovaciei, locul unde îşi au sediile cele mai importante instituţii ale statului. Capitala slovacă este o colecţie impresionantă de străzi înguste, castele, clădiri şi multe biserici istorice ale căror uşi sunt mereu deschise pentru vizitatorii lor. Caracterul arhitectural al oraşului nu este neaparat unul unitar, metropola este alcătuită atât din clădiri medievale, cât şi din structuri moderne care împreună crează un orizont fantastic.

Localizarea geografică a oraşului adaugă un farmec aparte regiunii, capitala slovacă este poziţionată chiar pe malurile Dunării, într-un cadru natural de poveste. Poţi fi sigur că nu ratezi cele mai importante obiective turistice dacă te deplasezi pe jos, metropola nu ocupă o suprafaţă prea mare, aşa încât durează doar câteva minute să ajungi într-o altă zonă.

Un alt aspect interesant este faptul că cel mai important oraş de pe teritoriul Slovaciei are două centre, Hlavne Namestie centrul principal al metropolei şi Hviezdoslavovo centrul secundar care poartă numele unui vestit poet slovac. Aceste două regiuni sunt ideale pentru plimbări îndelungate, fiind zone pietonale intens apreciate atât de către locuitori, cât şi de către vizitatorii de pretutindeni. Tot aici se află şi clădiri importante, construcţii medievale preţioase, dar şi terase, restaurante şi cafenele cochete. Capitala Slovaciei poate fi supranumită şi oraşul bisericilor, asta pentru că pe teritoriul metropolei există o sumedenie de lăcaşe de cult cu arhitecturi cu totul şi cu totul deosebite.


Zona pe care noi am vizitat-o a fost centrul principal al capitalei, Hlavne Namestie. Turul pietonal ne-a dus printr-o zonă împânzită cu străduțe mici și înguste a căror arhitectură m-a impresionat, iar străduțele erau pline de zeci de magazine cu suveniruri, terase și multe obiective de vizitat, iar oamenii, localnicii și turiștii laolaltă animau zona și o umpleau de viață. Centrul principal este o zonă în care merită să te pierzi ore în șir și să fotografiezi fiecare colțișor.


Unele dintre obiectivele care mi-au atras mai cu seama atenția ar fi:


Teatrul Național Slovac din Bratislava

Cea mai veche clădire culturală din orașul Bratislava este clădirea Teatrului Național Slovac. Clădirea a fost construită în stil neo-renascentist și deschisă publicului în anul 2007. Teatrul Național Slovac este destinat atât actorilor profesioniști, cât și amatorilor. Acesta este împărțit în 3 sectoare: unul special pentru balet, altul pentru teatru și ultimul pentru operă. Clădirea Teatrului Național Slovac datează din antichitate, abia în anul 2007 reconstruindu-se și arătând în forma în care arată acum.

Clădirea actuală a Teatrului Național este impresionantă, locurile din lojă fiind cele mai scumpe. Teatrul deține peste 1000 de locuri, este foarte luminat cu peste 1000 de lămpi cu gaz și cu becuri și are o scenă de culoare roșie, imensă.


Vechea Primărie din Bratislava

Vechea Primărie din Bratislava a fost construită de-a lungul timpului în mai multe stiluri arhitecturale cunoscute în lumea întreagă: inițial stilul clădirii a fost gotic, apoi baroc, mai târziu s-a revenit la stilul neo-gotic și în zilele noastre s-a apelat la stilul renascentist. În vechiul turn din primărie se gaseau două clopote și un ceas pendular care prezentau ora și fazele lunii.

Clădirea Vechii Primării datează de sute de ani, mai exact din secolul al XIII-lea. Această clădire găzduiește în prezent un muzeu. Aceasta este un adevărat monument cultural, arhitectural și arheologic.

Clădirea este acoperită din piatră, acoperișul acesteia este din gresie colorată și are un turn vechi datat în anul 1370.


Fântâna Roland din Bratislava

Chiar aproape de Centrul Vechi al Bratislavei, mai exact în Piața Mare a orașului, veți întâlni Fântâna Roland, sculptată în piatră. Aceasta a fost prima fântână din orașul Bratislava și a fost construită de faimosul arhitect Andreas Luttinger. Construcția a fost comandată de Regele Ungariei Maximillian al II-lea în anul 1572, pentru ca aceasta să poată alimenta cu apă orașul. Pe fântână se află sculptura Regelui Ungar Maximillian, reprezentat ca un cavaler în armură.

Fântâna din centrul vechiului oraș al Bratislavei este un adevărat monument care acaparează atenția miilor de curioși ce vin să vizitze frumosul oraș.


Biserica și Mănăstirea Sfânta Clara din Bratislava

Această biserică este închinată Sfintei Clara de Assisi, născută în anul 1193, din familia de nobili Offreduccio Favaroni.

Biserica prezintă o construcție uriașă, întinzându-se pe un teren imens de aproximativ 30 de hectare, teren unde este construită și Sfânta Mănăstire Clara și o capelă închinată Mântuitorului Nostru Issus Hristos. Interiorul bisericii este absolut fascinant, biserica celebrând numeroase icoane ale tuturor sfinților, constuite de pictorii consacrați ai secolului al XIII-lea, Vitralii colorate pe ferestrele bisericii, un măreț altar sculptat în foița de aur și argint care o întruchipează pe Sfânta Clara și pe surorile ei, o boltă construită în stilul Rococo, stil caracteristic perioadei în care au fost construite biserica și mănăstirea.


Bineînțeles că au fost și alte obiective vizitate în timpul plimbării, dar atracția principală a fost Catedrala Sântul Martin din Bratislava.

Catedrala Sântul Martin din Bratislava este cea mai veche catedrală din oraș, fiind un adevărat simbol pentru acest oraș.

în locul unde este amplasată Catedrala se înălța odată o mică biserică romană. Construcția clădirii este veche de sute de ani, începând din secolul al XII-lea și continuând în secolul al XV-lea. Catedrală Sfântul Martin a mai fost folosită în trecut pentru încoronările regale.

Catedrala prezintă un turn imens, unde se găsește, unde se găsește o coroan regală ungară din secolul al XIX-lea. Zidurile catedrale au fost construite inițial ca o fortificare de apărare asupra cotropitorilor. Clădirea prezintă o poartă principală, unde se poate admira o pictură a Sfintei Treimi și un frumos basorelief în stil gotic.

Turnul cu două clopote al catedralei a fost distrus de un incediu provocat de un trăsnet în anul 1833, dar a fost reconstruit de enoriașii bisericii. Credincioșii din toate colțurile lumii vin să contempleze Statuia lui Sfântul Martin, precum și catedrala care îi poartă numele.

Turnul baroc are o înălţime de 85 metri, în vârful lui fiind o pernă poleită de 2/2 metri, cu copia coroanei regale ungare. Imitaţia coroanei are 1 metru înălţime şi cântăreşte 300 kg. Turnul are două clopote, cel mai mare fiind numit Wedderin.

Interiorul are o arhitectură deosebită. Pardoselile interioare ale catedralei sunt realizate în mare parte din marmură în nuanţe de la alb la ocru roşiatic, preponderent culori deschise, aducând un plus de luminozitate acestui spaţiu. Pe axa principală, diferitele culori compun modele geometrice complexe. În zonele laterale, marmura de culoare deschisă este monocromă. Altarele sunt realizate din granit roşu şi au o vechime considerabilă, cel mai probabil din epoca barocă. Bratislava, alături de Viena şi Budapesta, era unul dintre centrele meşterilor pietrari şi sculptorilor din imperiu, iar materialele se găseau în munţii Alpi, Alpii Dinarici şi Carpaţi.


După vizitarea Catedralei Sfântului Martin, s-a încheiat și turul pietonal, după care am avut apoi timp liber de explorare individuală, sau pentru a cumpăra suveniruri. Iar cu aceasta încheindu-se vizitarea Bratislavei.

Un oraș minunat care a fost peste așteptările mele și care merită vizitat din nou.



Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi fotografiile făcute în excursie, și vă învit să urmăriți și celelalte părți ale poveștii "Capitale Imperiale".


Vă invit totodată să urmăriți și celelalte articole ale mele.


Vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram.


Cu mare drag, Andrei!

88 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

1 Comment


Guest
Sep 21, 2023

Vezi Barcelona..

Like
bottom of page