Iubim să le privim, adorăm să le ciocnim. Oul de Paște are semnificații aparte în cultura românească, iar în Bucovina, această bucată de artă aduce faimă locului și oamenilor care o practică.
Tradiția spune că ouăle se înroșesc sau se încondeiază în Joia Patimilor. În trecut se credea chiar că ouăle înroșite în această zi nu se vor strica niciodată.
Încondeierea ouălor de Paște reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, ele reprezentând un element de cultură spirituală specific românească.
De unde provine această tradiție?
Acest obicei vine din timpul Răstignirii lui Iisus Hristos, când Maria Magdalena şi Maica Domnului care venise să-şi plângă fiul răstignit, au aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.
Deoarece oul roșu este purtătorul unor semnificații profunde legate de învierea lui Hristos și de reînnoirea naturii, creștinii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând cu ceară motive decorative ancestrale, de o rară frumusețe.
Astfel, oul încondeiat ne transmite bucurie, smerenie, uimire, împăcare, pentru că în pictarea lui se folosesc foarte mult simboluri (soare, lună, cruce), modele din natura, dar și modele ale țesăturilor populare, cu repertoriul lor de semne sacre.
Fiecare din simbolurile folosite la încondeierea oului are o semnificație, atât ca model, cât și culoare. Pe un ou încondeiat putem găsi motive cum ar fi: crucea pascală, floarea Paștelui, Mănăstirea, steaua, motive din regniul animal (albina, broasca, mielul), regnul vegetal (frunza de brad, grâul), dar și obiecte sau unelte de folosință oamenilor, cum ar fi grebla, lopata, plugul, cârja ciobanului, deoarece în trecut exista obiceiul ca femeile să dăruiască aceste ouă prietenilor, cunoscuţilor, sau rudelor familiei, şi atunci i se dăruia fiecărui om un ou care avea pe el însemnele meseriei pe care acesta o practica.
Iar culorile cele mai folosite la încondeierea ouălor ar: alb – care simbolizează viaţa, cerul; galben – care simbolizează pâinea cea de toate zilele; roşu – înseamnând viaţa, sângele; iar negru –pământul. Fiecare ou încondeiat în felul său are o seminificaţie.
Astfel, fiecare ou încondeiat are o semnificație diferită, și spune o poveste a lui.
Cum se realizează încondeierea oului?
La încondeierea ouălor de Paşte se foloseşte un instrument numit chişiţă. Aceasta este formată dintr-o stinghie de lemn cu un vârf de metal în capăt foarte subțire. Cu ajutorul acestui instrument se aplică un strat de ceară topită, după un anumit tipar, iar după obţinerea modelului dorit, ouăle sunt scufundate în vopsea, iar mai apoi se scot și se lasă la uscat. Acel model va rămâne alb, sau va păstra culoarea precedentei vopsele în care a fost scufundat. Apoi tehnica se repetă până întregul ou este pictat.
La final se trece la îndepărtat ceară de pe ou. Acesta se încălzeşte la flacăra unei lumânări până se topeşte ceara, iar apoi se şterge această ceară cu o cârpă uscată.
Oul simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, un înveliş care ascunde viaţa la interior şi care e deschis când ouăle sunt ciocnite. Credincioşii însoţesc gestul ciocnirii ouălor cu mărturisirea celei mai importante afirmaţii a religiei creştine: Hristos a înviat!, la care este confirmată prin formula: Adevarat a’nviat!. Există credinţa că dacă doi oameni ciocnesc împreună ouă de Paşte, se vor întâlni pe lumea cealaltă.
Oul este nelipsit de pe masa de Paște al românilor. Iar în Bucovina, se obișnuiește ca în dimineața primei zile de Paște, toţi membrii familiei, veniţi de la Slujba de Înviere, să se spele într-un vas cu apă în care se află un ou roşu, un bănuţ de argint și busuioc. Oul se pune pentru ca să fie toţi roşii şi sănătoşi ca oul, banul, ca să fie bogaţi şi curaţi ca argintul, iar busuiocul, ca să miroși tot anul bine.
Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol, și sper că l-ați găsit îmbucurător, iar dacă v-a plăcut să îi daţi un share.
Vă invit de asemena să urmăriţi şi celelalte articole ale mele, și vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram pentru alte postări.
Astfel vă doresc multă lumină în suflet.
Hristos a înviat!
Comments