top of page
  • Poza scriitoruluiAndrei

Mănăstirea Voroneţ - „Capela Sixtină a Estului”


Un scurt istoric


Mănăstirea Voroneţ se află în judeţul Suceava, în Bucovina, mai exact la circa 5 km de centrul oraşului Gura Humorului. Mănăstirea reprezintă una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ştefan cel Mare şi a fost ridicată în anul 1488, fiind construită în doar 3 luni şi 3 săptămâni. Totodată, legenda construirii Mănăstirii Voroneţ îi aduce împreună pe Ştefan cel Mare şi pe Cuviosul Părinte Daniil, duhovnic şi sihastru vestit. Acesta merge la Sfântul Părinte pentru a se spovedi, iar Părintele Daniil îi cere lui Ştefan cel Mare să construiască o mănăstire, după cum spune textul următor:


„Iară Ştefan-Vodă, mergând de la cetatea Neamţului în sus pre Moldova, au mărsu pe la Voroneţ, unde trăia un părinte sihastru, pre nume Daniil. Şi bătând Ştefan-Vodă în uşa sihastrului să-i descuie, au răspuns sihastrul să aştepte Ştefan-Vodă afară până ce şi-a istovi ruga. Şi după ce şi-au istovit ruga, l-au chemat în chilie pre Ştefan-Vodă. Şi s-au spovedit Ştefan-Vodă la dânsul. Şi au întrebat Ştefan-Vodă pre sihastru ce va face, că nu poate să se mai bată cu turcii; închina-va ţara la turci, au ba? Iar sihastrul a zis să nu o închine, că războiul este al lui, numa, după ce va izbândi, să facă o mănăstire acolo, în numele Sfântului Gheorghie, să fie hramul bisericii” [cronicarul Ion NECULCE].


Mănăstirea Voroneţ a fost inclusă pe lista UNESCO în anul 1993 împreună cu alte mănăstiri din zonă şi reprezintă una dintre cele mai importante obiective turistice din regiunea Bucovina. Aceasta mai este supranumită şi „Capela Sixtină a Estului”, atât datorită frumuseţii sale, cât şi datrită frescei de pe faţada de vest care ilustrează pictura „Judecata de Apoi”.


Albastrul de Voroneţ


Probabil că aţi auzit despre celebrul „Albastrul de Voroneţ”, unic în lume. Ei bine, aceasta este culoarea care face faimoasă mănăstirea şi care a rezistat sute de ani în ciuda condiţiilor climatice foarte aspre de-a lungul timpului, dar şi datorită tehnicilor folosite de către pictorii moldoveni. Referitor la obţinerea ei, se spune că s-ar fi folosit o piatră numită azurit, care îi dă această vitalitate culorii şi o face mai vie. Acest albastru este folosit şi la alte mănăstiri din Bucovina, însă doar aici la Voroneţ este atât de viu şi de pronunţat.


Când şi cum puteţi vizita Mănăstirea Voroneţ


După cum am spus mai sus, Mănăstirea se află în comuna Voroneţ, la circa 5 km distanţa de centrul oraşului Gura Humorului şi 34 km de municipiul Suceava. Manastirea este deschisă pentru vizitare pe toată perioada anului, iar un bilet de vizitare costă doar 5 lei pentru adulţi, şi 2 lei pentru copii şi elevi, iar la cerere se poate solicita şi un ghid.



Voi aţi vizitat Mănăstirea Voroneţ? Ce mănăstire vă place cel mai mult din Bucovina? Urmăriţi-mă în continuare, voi reveni şi cu alte articole despre mănăstirile din Bucovina!

Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol și vă invit să citiți și celelalte articole ale mele.

Vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram.


Cu mare drag, Andrei!

168 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page