Este mic și iese din zăpadă,
El anunță finalul iernii,
Te bucuri când îl vezi în această perioadă,
Un clopoțel mic la firul ierbii.
A ieșit gingaș să ne spună o poveste,
Din pământul înghețat,
Vrea ca să ne dea de veste,
Că iarna s-a încheiat.
Oricât a fost ea de lungă,
Iată că iarna a trecut,
Căldura a început să străpungă,
Și natura a renăscut.
Și primul fir ce înflorește,
Are-n cap un clopoțel,
Primăvara ne vestește,
Minunatul ghiocel!
Primăvara începe cu ghiocelul. El este prima floare care își scoate capul de sub zăpadă, vestind începutul primăverii. Gingașă și parfumată, ghiocelul este simbolul necontestat al începutului de primăvară, cu toate că are culoarea zăpezii ce înfrumusețează iernile, de unde vine și prima legendă.
Astfel, legenda spune că atunci când Dumnezea a creat Pământul și tot ce există pe el, a împodobit toate lucrurile cu diferite culori. Cînd a ajuns la zăpadă, Creatorul i-a spus acesteia să-și caute singură culoarea. Zăpada a mers la iarbă și i-a cerut culoarea verde, dar aceasta n-a vrut să i-o dea. A rugat trandafirul să-i dea culoarea roșie, dar nici acesta n-a vrut s-o asculte. A umblat, apoi, pe la mai multe flori, dar nici una n-a vrut să-i împrumute zăpezii, culoarea pe care o au. Doar ghiocelului i s-a făcut milă de zăpadă și i-a dat culoarea lui, iar zăpada, drept mulțumire, îl lasă să scoată capul afară încă din primele zile ale primăverii și să fie prima floare care vestește venirea acesteia.
Cea de-a doua legendă a ghiocelului spune că floarea a devenit vestitorul primăverii, după ce o rază de soare, fiica cea mai mică a astrului ceresc, i-a rupt din greşeală codiţa. Mişcată de plânsul ghiocelului, raza de soare a suflat asupra-i şi prin vrajă ghiocelul a devenit prima floare care iese de sub zăpadă.
O primăvară minunată vă urez, și plină de flori și zâmbete!
Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol și vă invit să citiți și celelalte articole ale mele.
Comentarios