• Andrei

Excursie în Maramureș - Plimbare cu Mocănița pe valea Vaserului

A fost o idee venită spontan. Ne hotărâsem, eu și iubita mea, să călătorim undeva în weekend-ul ce urma să vină și printre ideile pe care le aveam a apărut aceasta: "Hai în Maramureș, haide cu Mocănița!". Și astfel ne-am apucat să organizăm mica noastra excursie, cu scopul de a ne plimba cu Mocănița.

Ne-am cumpărat biletele online (lucru ce vi-l recomand și vouă pentru a fi sigur că veți prinde locuri) și ne-am facut rezervare la Hotel Montana, un hotel superb cu aspect vintage în interior, în Vișeul de sus, situat la doar 5 minute de mers cu mașina până la Mocăniță. Iar când a sosit weekend-ul ne-am pornit în excursie entuziasmați.


Scurt istoric despre Mocăniță!

Lucrările la linia ferată forestieră de pe Valea Vaserului au început în anul 1932, fiind construit o linie cu ecartament îngust (de 760 mm) cu scopul exploatării forestiere. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial o parte din linia ferată a fost dristrusă, insă mai apoi a fost reconstruită, totodată fiind extinsă cu alte ramificații pe văi secundare, astfel, în anul 1961, după finalizarea tuturor lucrărilor la calea ferată, rețeaua C.F.F. Vișeu de Sus însuma o lungime totală de 79,095 km.

CFF Vişeu de Sus funcţionează aproape fără întrerupere chiar și astăzi, fiind singura din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului, cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră cu ecartament îngust, care funcţionează cu locomotive cu abur, alimentate cu lemn și cărbuni.

Începând cu anul 2000 trenurile cu aburi din Vișeul de sus mai au o întrebuințare, unul cu scop turistic, și anume acela de a plimba turiști prin pădurea din Valea Vaserului, iar traseele mocăniței au devenit foarte apreciate.


Traseul Mocăniței

Traseul destinat turiștilor are o lungime de 21,6 km. Mocănița pornește din stația CFF Vișeul de Sus și șerpuiește prin pădurile maramureșului până în stația Paltin, fiind ultima stație din traseu.

Desigur, mocănița va face și o oprire pentru alimentare cu apă, prilej pentru a face câteva poze, sau pentru a lua o gustare sau a bea ceva, iar apoi pornește mai departe spre stația finală unde ești întâmpinat cu cântece și dansuri populare, un mini-spectacol oferit de oamenii din zonă. În stația finală din Paltin se va face o pauză de o oră jumate, timp în care poți lua prânzul la cantina amenajată acolo și pentru a te bucura de liniștea naturii, iar mai apoi Mocănița va porni înapoi spre Vișeul de sus. Toată călătoria cu Mocănița dus-întors durează aproximativ 6, 7 ore, cu tot cu opririle pe traseu. Mocănița circula cu o viteză maximă de 30 de km/ora, numai bun pentru a vă putea bucura de peisajul superb ce vă oferă aceasta călătorie.


Program și costuri bilete

În lunile de iarnă Mocănița circula de Joi până Duminică, iar în lunile de vară circulă zilnic, iar Mocănițele pleacă începând cu ora 9.

Prețurile pentru Mocăniță sunt următoarele:

  • Adult - 75 de lei

  • Student/Pensionar - 65 de lei

  • Elev (6-16 ani) - 49 de lei

Totodată există și varianta de bilet special care este ceva mai scump, 124 de lei pentru adult, care pe lângă biletul de călătorie mai include și un platou grill, o cafea, o băutură răcoritoare, un produs patiserie. Pe lângă biletul de călătorie vei mai primi niște cartonașe cu care poți achiyiționa cele menționate: cafeau, băutura răcoritoare și produsul de patiserie pot fi achiziționate fie de la stația de la mijlocul traseului, fie de la stația finală, iar meniul grill doar de la stația finala.

Atenție! Este recomandat să vă consumați acele cartonașe până la întoarcerea la stația de plecare de la Vișeu, deoarece apoi acestea nu vor mai fi valabile!


De asemenea, vă recomand să vă faceți rezervare online din timp, cel putin 3, 4 zile înainte, pentru a fi sigur că veți prinde locuri libere, deoarece este foarte aglomerat, iar șansele să prindeți să vă luați bilet din stație sunt mici. Puteți accesa linkul acesta "rezervare mocaniță" pentru a intra pe site-ul lor și să vă faceți rezervare, iar la ghiușeul din gară trebuie să vă prezentați cu cel puțin 30 de minute înainte de plecare și trebuie să aveți factura plății biletelor online.


Muzeul Mocănița și Satul Maramureșean

Lângă gara de unde pleacă mocănița mai puteți vizita și muzeul mocăniței, de unde puteți afla mai multe informații de aceasta, dar și un muzeu în aer liber unde sunt expuse locomotive vechi pe care le puteți admira.


Fix langa gară este și un muzeu al caselor tradiționale maramureșene pe care îl puteți vizita. La aceste două obiective intrarea este liberă.


Vă recomand o astfel de ieșire la sfârșit de săptămână, pentru a scăpa de tot stresul de la oraș. Acest loc vă va oferi liniștea de care aveți nevoie, mai ales că aproape pe tot traseul semnalul la telefon lipsește, numai bun pentru a vă bucura de liniștea și de frumusețea peisajului oferit de plimbarea cu Mocănița.Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol. Vă invit să le urmăriţi şi pe celelalte, iar dacă v-a plăcut, să îi daţi un share.

Sper că v-au plăcut fotografiile mele din excurie.

Vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram.


Cu mare drag, Andrei!

176 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate