top of page
Poza scriitoruluiAndrei

Excursie "Capitale Imperiale" - Kutna Hora

A venit și rândul Cehiei în aceasta poveste minunată de călătorie. Și pot spune că mi-a plăcut din prima până în ultima secundă petrecută aici, iar cele vizitate aici m-a făcut să îmi doresc să mă întorc numai decât. Multe povești și multe legende am auzit pe parcursul celor 2 zile petrecute aici, și mi-ar lua poate un roman întreg să povestesc, dar mă voi rezuma deocamdată doar la destinațiile vizitate în această excursie.


Orașele vizitate în Cehia sunt orașe pline de legende, iar acestea au fost: Praga, Karlovy Vary și Kutna Hora. Iar cea din urmă este prima destinație despre care voi vorbi în acest articol.


Kutna Hora este un oraș care se găsește la 72 km la est de Praga. Acesta este un orășel medieval care s-a dezvoltat datorită depozitelor subterane de argint găsite aici.

Datorită acestor mine de argint, care au fost deschise timp de 250 de ani, Kutna Hora a fost, după Praga, al doilea oraș ca importanță din Regatul Boemiei. În secolul al XIV-lea populația sa era egală cu cea a Londrei. Astăzi este doar un orășel mic de provincie, cu puțin peste 20.000 de locuitori.

În secolul al XIV-lea, în Kutna Hora s-au bătot cele mai răspândite monezi care au circulat în perioada medievală în Europa - Prazsky Gros - folosindu-se argintul scos din mina din zonă. Datorită bunăstării orașului au fost construite mai multe clădiri și biserici gotice din piatră, unele supraviețuint până în zilele noastre.

În anul 1995 orașul a fost declarat sit de patrimoniu mondial și este de atunci protejat de UNESCO.


Prin Kutna Hora nu am vizitat foarte multe, fiind o destinație obțională de doar câteva ore, dar am vizitat două obiective importante, cum ar fi Osuarul Sedlec, un loc care poate să te înspăimânte la început, dar poți să o iei ca a fii un muzeu al oaselor, și Biserica Sfintei Barbara, și pe langă asta am avut parte și de o mică plimbare pe jos prin micuțul oraș.


Osuarul Sedlec din Kutna Hora

În secolul al XIII-lea s-au descoperit mari depozite de argint în Kutna Hora. Mulți oameni au ajuns aici căutând argint în ideea de a se îmbogăți. Dar, odată cu mineritul, a sosit și o epidemie care a făcut ravagii printre locuitori, umplând cimitirul. Capacitatea cimitirului fiind limitată, s-a hotărât să se construiască o capelă pentru a depozita oasele. Unui călugăr ia venit ideea de a utiliza oasele pelvisului și craniile pentru decorarea capelei, dar munca lui a rămas neterminată. Frantisek Rint a muncit, în anul 1870, la terminarea acestui proiect folosint oaselea mai mult de 40.000 de persoane. Se spune că cimitirul era foarte renumit astfel încât oamenii și-au donat rămășițele pentru a fi folosite ca parte a acestei creații.

Așadar, Osuarul Sedlec este o capelă romano-catolică amplasată sub cimitirul Biserica Tuturor Sfinților din Sedlec. Decorațiile constituite din schelete sunt aranjate artistic, în așa fel încât ele să formeze atât decorațiile capelei, cât și mobila acesteia. Osuarul a primit și denumirea regional de "Biserica Oaselor".

În anul 1400, Biserica Tuturor Sfinților a fost construită în centrul cimitirului. Biserica prezintă un nivel superior, cu tavan boltit și un demisol. Demisolul, folosit în genelar pe post de capelă, a ajuns să fie folosit și pe post de osuar pentru scheletele scoase în timpul lucrărilor de construcție ale noii biserici.

Între anii 1703 și 1710 biserica a fost dotată cu o nouă intrare. Aceasta avea rolul de a spijini peretele frontal, care ajunsese să se încline spre exterior, capela de la suprafață urmând și ea să fie reconstruită. Această lucrare, în stilul baroc ceh, a fost proiectată de către Jan Santini Aichel.

Patru grămezi de oase au fosr aranjate în formă de clopot pentru a ocupa cele patru colțuri ale capelei. Un imens candelabru, care este format tot din oase, stă suspendat în centrul navei, iar tavanul boltit este conturat de linii de cranii.

Celelalte obiecte de mobilier sunt realizate tot din oase - coloane, rame, emblama familiei Schwarzemberg, semnătura maestrului Rint, etc. Semnătura autorului este așezată pe peretele apropiat ușii de intrare , acesta fiind alcătuit tot din oase.


Biserica Sfânta Barbara din Kutna Hora

Biserica Sfânta Barbara este una dintre cele mai faimoase biserici gotice din Europa Centrală. Biserica se găsește pe lista patrimoniului mondial UNESCO și este una din atracțiile principale ale orașului. Orașul Kutna Hora este un oraș de mineri, ia Sf. Barbara este patronul spiritual al minerilor.

Construcția a fost ridicată în anul 1380 de către Johann Parler, fiul lui Peter Parler, constructorul Catedralei Sfântul Victus, și a fost realizată în stil baroc, influențând întreaga arhitectură europeană. lucrările s-au terminat în anul 1905.

Biserica Sf. Barbara este o bijuterie în stil gotic târziu, un exemplu unic, fiind cea mai valoroasă clădire din această zonă. Catedrala mai găzduiește și o galerie de tablouri ce aparțin Goticului târziu și Renașterii.



Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi fotografiile făcute în excursie, și vă învit să urmăriți și celelalte părți ale poveștii "Capitale Imperiale".

Vă invit totodată să urmăriți și celelalte articole ale mele.


Vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram.


Cu mare drag, Andrei!

110 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page