Stă ancorată la malul mării de peste 4 decenii. Vorbesc despre Epava Evangelia, un „obiectiv turistic” mai puţin obişnuit ce a devenit simbol al litoralului românesc. Poate fi admirat la răsărit, la apus, toată ziua, iar toată lumea îndrăgește să facă o poză cu ea.
Scurt istoric.
Nava a fost construită în 1942 la Belfast, Irlanda de nord, locul unde a fost construit şi faimosul Titanic, iar de-a lungul timpului a avut mai multe denumiri: „Empire Strength”, Saxon Star”, „Redbrook”, iar în cele din urmă „Evangelia”. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ambarcațiunea deservea drept navă militară americană, fiind apoi transformată în navă comercială.
Pe data de 15 octombrie 1968, nava a eșuat la circa 1,5 km de plaja nordică a stațiunii Costinești. Este vorba de o zonă a falezei denumită pe atunci „Golful francezilor”. Cu circa 12 ore inaintea naufragiului, echipajul de pe Evangelia – al cărui comandant era un român stabilit în Grecia – ceruse ajutor Grupului de Intervenții și Salvare Navală al portului Constanța. Aceștia au trimis un mesaj SOS, anunțând că se află în stare de dificultate. Unele surse susțin că în acea seară, vântul nu bătea iar marea era liniștită.
Una dintre legendele legate de navă spune că incidentul ar fi fost provocat intenționat de căpitanul navei. Acesta ar fi facut-o la ordinul armatorului grec Aristotel Onassis, pentru a putea obține despăgubiri prin prima de asigurare. Însa se pare că legenda nu are vreo baza prin care se poate dovedi a fi adevărată, considerându-se doar speculații.
Însa aceasta este o poveste pe care adesea o spun cei care organizează tururi de vizitare a epavei cu barca.
Dacă vă interesează să cunoașteți mai mult sau mai putin istoria si legenda despre epavă, dar să o vizitați de aproape, se fac zilnic tururi cu barca in jurul epavei.
Cu vaporasul la epava Evangelia
Epava poate fi vizitată cu vaporaşul L’Ozana. Aceste plimbari se organizează de la debarcaderul de lângă Canal, în zona Obeliscului din Costineşti şi durează în jur de 40 de minute.
Noi, eu și prietena mea, am decis să facem și noi o plimbare până la epavă, să o admirăm de aproape. După ce ne-am îmbarcat și ne-am echipat cu vestele de salvare, căpitanul vaporașului a pornit motorul, și a luat-o către largul mării. Am lăsat plaja căteva zeci bune de metrii în urmă și ne-am îndreptat către epavă prin valurile mării, timp în care căpitanul ne spunea povestea ei, și una din legendele despre aceasta, cum nava transporta portocale, iar în urma naufragiului, toată plaja s-a umplut de portocale.
Am făcut un drum până la epavă, am făcut o tură în jurul ei, putând să o admirăm de foarte aproape, iar apoi ne-am întors către debarcader.
A fost o experiență frumoasă și v-o recomand și dumneavoastră. Nu ezitați la oportunitatea de a vă plimba pe mare și a cunoaște istoria epavei de la Costinești.
Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi vă invit să urmăriți și celelalte articole ale mele.
Sper că v-au plăcut fotografiile mele de la cu Epava Evangelia.
Comments