Caută
  • Andrei

Clacă în Bucovina - Îmbrăcăm Casa Aionițoaie!

Începutul lunii august a venit cu un nou eveniment la Putna, la Casa Aionițoaie.

Evenimentul de voluntariat nu a mai fost sub marca Bucovina Brunch, de data aceasta chemându-se Clacă în Bucovina, însă misiunea a fost aceeași.


Să ne reamintim povestea Casei Aionițoaie. În anul 2013 un grup de studenți de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, în cadrul proiectului "Salvează Satul Bucovinean. Adoptă o Casă!", au descoperit o casă tradițională, al cărei proprietar și-a exprimat dorința ca aceasta să devină un muzeu.

În prezent, datorită inițiativei lui Pascal Garnier, casa a fost salvată, iar împreuna cu voluntarii evenimentului Bucovina Brunch, casa a fost dezasamblată in anul 2018 și reasamblată la noua locație în anul 2019.


În acest început de lună a fost organizat următorul pas al acestui proiect, și anume unsul cu lut. Câțiva voluntari de prin sat, dar și alte zone ale Bucovinei, s-au adunat la Putna pentru a se "murdări" pentru salvarea Casei Aionițoaie, ce curând va deveni muzeu.


La fel ca și în celelalte dăți, evenimentul a început la ora 9 dimineața cu o scurtă prezentare a inițiativei, dar și a atelierelor de lucru, după care s-au împărțit sarcinele, și participanții s-au putut apuca de treabă.

Am renunțat la încălțări și ne-am băgat cu picioarele în lut pentru a fi călcat, iar ulterior transportat în casă pentru a se unge pereții cu el. Voluntarii s-au împărțit la cele două zone de călcat lutul, dar și la uns pereții cu acesta. Cu mic cu mare, toată lumea a muncit și s-a murdărit și s-a simțit bine la eveniment.

La eveniment s-au pregătit 3 ateliere de lucru, și am să vi le prezint in fotografiile de mai jos:


Tăiat de șâșcă la șișcorniță.


Călcatul lutului cu picioarele.


Vergeluire și unsul cu lut.


Desigur, participanții au fost recompensați cu o masă copioasă, pregătită de localnici, și s-au putut delecta cu preparate delicioase pe care le-au putut savura stând pe căpițele de șâșcă.


Voie bună la eveniment, omenii s-au simțit minunat.



Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi povestea Casei Aioniţoaie, şi vă invit să urmăriți și articolul de anul trecut, dar și celelalte articole ale mele.

Sper că v-au plăcut fotografiile mele de la eveniment.

Vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram.

Cu mare drag, Andrei!

365 afișare0 comentariu

© 2017 by Andrei Balău.