• Andrei

Clacă în Bucovina - Îmbrăcăm Casa Aionițoaie!

Începutul lunii august a venit cu un nou eveniment la Putna, la Casa Aionițoaie.

Evenimentul de voluntariat nu a mai fost sub marca Bucovina Brunch, de data aceasta chemându-se Clacă în Bucovina, însă misiunea a fost aceeași.


Să ne reamintim povestea Casei Aionițoaie. În anul 2013 un grup de studenți de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, în cadrul proiectului "Salvează Satul Bucovinean. Adoptă o Casă!", au descoperit o casă tradițională, al cărei proprietar și-a exprimat dorința ca aceasta să devină un muzeu.

În prezent, datorită inițiativei lui Pascal Garnier, casa a fost salvată, iar împreuna cu voluntarii evenimentului Bucovina Brunch, casa a fost dezasamblată in anul 2018 și reasamblată la noua locație în anul 2019.


În acest început de lună a fost organizat următorul pas al acestui proiect, și anume unsul cu lut. Câțiva voluntari de prin sat, dar și alte zone ale Bucovinei, s-au adunat la Putna pentru a se "murdări" pentru salvarea Casei Aionițoaie, ce curând va deveni muzeu.


La fel ca și în celelalte dăți, evenimentul a început la ora 9 dimineața cu o scurtă prezentare a inițiativei, dar și a atelierelor de lucru, după care s-au împărțit sarcinele, și participanții s-au putut apuca de treabă.

Am renunțat la încălțări și ne-am băgat cu picioarele în lut pentru a fi călcat, iar ulterior transportat în casă pentru a se unge pereții cu el. Voluntarii s-au împărțit la cele două zone de călcat lutul, dar și la uns pereții cu acesta. Cu mic cu mare, toată lumea a muncit și s-a murdărit și s-a simțit bine la eveniment.

La eveniment s-au pregătit 3 ateliere de lucru, și am să vi le prezint in fotografiile de mai jos:


Tăiat de șâșcă la șișcorniță.


Călcatul lutului cu picioarele.


Vergeluire și unsul cu lut.


Desigur, participanții au fost recompensați cu o masă copioasă, pregătită de localnici, și s-au putut delecta cu preparate delicioase pe care le-au putut savura stând pe căpițele de șâșcă.


Voie bună la eveniment, omenii s-au simțit minunat.Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi povestea Casei Aioniţoaie, şi vă invit să urmăriți și articolul de anul trecut, dar și celelalte articole ale mele.

Sper că v-au plăcut fotografiile mele de la eveniment.

Vă invit să mă urmăriţi şi pe facebook şi instagram.

Cu mare drag, Andrei!

460 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate