Duminica aceasta a avut loc un nou eveniment marca Bucovina Brunch, de data ceasta la Adâncata, la Biserica de lemn "Sfântul Dumitru". E prima oară când particip la un asemenea eveniment, dar cu siguranţă nu va fi şi ultima.
Ce este Bucovina Brunch? Este un proiect ce presupune o serie de evenimente de socializare în locurile ascunse ale Bucovinei, ce combină experienţa culturală cu cea gastronomică.
Evenimentul a avut loc în satul Adâncata, la Biserica de lemn "Sfântul Dumitru" imediat după slujba de duminică, unde gazdele evenimentului Carmen Chaşovschi şi Magda Grădinariu au deschis Brunch-ul, iar apoi Părintele Mitu Pascal ne-a povestit o scurtă istorie a minunatei biserici.
Aceasta datează încă din anii 1600. În cimitirul bisericii s-ar afla o cruce de piatră pe care este inscripţionat: „Supt această piatră odihnește trupul roabei lui Dumnezeu Gafița fiica preotului Dimitrie ot satul Adîncata văleat 1700”. În secolul al XVIII-lea biserica a ars complet, iar pe locul ei s-a construit o nouă biserică. Mai târziu aceasta a fost restaurată (1794 - 1796) prilej cu care s-a modificat planul iniţial: prin adăugarea spre vest a unui spațiu cu rol de pronaos din bârne de brad și construirea pe latura sudică a noii încăperi a unui pridvor de piatră. Biserica a fost resfinţită în anul 1796.
În apropierea bisericii se află şi un turn clopotniţă din lemn, care serveşte şi ca intrare în curtea bisericii.
Rolul bisericuței de lemn a decăzut după construirea între anii 1929-1939 în centrul satului a unei biserici de piatră, cu același hram.
În curând la biserică vor începe lucrări de restaurare ce vor dura aproximativ 17 luni, timp în care nu va putea fi vizitată.
După această scurtă istorie a bisericii a fost adusă mâncarea, care era foarte gustoasă. Ca meniu a fost: Platouri cu bunătăţi la aperitiv, Tocăniţă de ciuperci şi Sărmăluţe cu mămăligă, iar la desert: Prăjitură cu vişine; toate preparatele fiind gătite de gospodinele din sat, iar pâinica fiind pregătită de Băcănia Boierească.
Între felurile de mâncare s-au spus poveşti de demult de câtre bătrânii din sat.
Ziua s-a încheiat cu o vizită la atelierul de creaţie unde copii învaţă vara să picteze icoane, iar femeile din sat au reînceput să coase cămăşi şi alte elemente ale portului tradiţional.
Un eveniment ce te scoate în afara oraşului aglomerat, asfaltat, zgomotos. Te aduce într-o oază de linişte şi recreere alături de oameni frumoşi şi cumsecade. Te ajută să descoperi frumosul, autenticul, viaţa de altădată. Dacă nu aţi participat până acum la un eveniment Bucovina Brunch, veţi avea ocazia, căci în curând se vor organiza şi alte evenimente.
Vă mulţumesc că aţi citit articolul şi sper că v-au plăcut fotografiile mele.
Cu mare drag, Andrei!